Vinjerock

Vinjerock

Vinjerock er en rockefestival som arrangeres hvert år på Eidsbugarden i Jotunheimen. Festivalen finner sted 1060 meter over havet og er Norges største festival som finner sted over tregrensen. Festivalen ble arrangert første gang i 2006 og har sett flere av Norges aller største artister opptre. Vinjerock er oppkalt etter den norske dikteren og journalisten Aasmund Olavsson Vinje, som i sin tid bygde den første private hytten på Eidsbugarden allerede i 1868. Vinje er også kjent som mannen som ga Jotunheimen sitt navn. Vinjerock er en meget spesiell festival og kombinerer rock, store artister, fjellsport og en rekke utendørsaktiviteter.

 

Aktiviteter

I tillegg til å kunne oppleve flere store artister over tre dager, kan de besøkende kose seg med guidede toppturer på Norges høyeste fjell, trene fjellklatring, spille sandvolleyball, oppleve norsk kultur, nyte lokale råvarer og matretter som går mange hundre år tilbake i tid.

 

Artister

Siden festivalen første gang gikk av stabelen i 2006 har en rekke store artister og band stått på scenen. Både DumDum Boys, Thomas Dybdahl, Minor Majority, Ken Hensley, Bigbang, Sivert Høyem, Johndoe, Blood, Sweat & Tears. Madrugada, Kaizers Orchestra, Animal Alpha, Valkyrien Allstars og Karl Seglem har alle tatt turen til Vinje. Festivalen har også hatt besøk av en rekke utenlandske artister og band fra både Canada, Sveits, Tsjekkia og Sverige. 2008 ble det første året arrangøren kunne vise til økonomisk overskudd. Dette ble selvsagt markert med en enorm fest i 2009, da festivalen hadde artister som Marit Larsen, Tommy Tokyo, CC Cowboys, Stein Torleif Bjella og Bo Kaspers Orkester på plakaten. I 2010 ble festivalen utsolgt allerede i slutten av april. Etter flere år med stor suksess, så man seg i 2011 tvunget til å ikke avholde festivalen. Festivalområdet trengte sårt oppgradering og da nyheten slapp, meldte mer enn 100 frivillige fra hele landet seg til å hjelpe til med arbeidet. Året etter ble festivalen utsolgt etter bare to timer.

 

Overnatting

Tyinholmen er den naturlige innkvarteringen for de som vil besøke Vinjerock. Tyinholmen kan tilby hytter, leiligheter og enkeltrom. I terrenget rundt Tyinholmen er det også mange flotte steder man kan sette opp telt på. Det er kun 3 km mellom Tyinholmen og Eidsbugarden og det settes opp busser som går kontinuerlig. Eidsbugarden er også et meget godt alternativ. Her finner man både hotell, restaurant, den Norske Turistforenings hytte og en rekke private hytter som er til utleie i festivalhelgen.

 

Aasmund Olavsson Vinje

Aasmund Olavsson Vinje levde i perioden 6. april 1818 til 30. juli 1870 og var en berømt poet og journalist som er husket for sin poesi og reiseskildringer fra hele verden. Han ble også sett på som banebrytende i sin bruk av Landsmål, i dag kjent som Nynorsk. Vinje ble født inn i en fattig, men belest familie i Vinje. Han hadde en frodig apetitt for å lære og i lengre perioder forsørget han seg selv med å undervise andre. Han gikk på samme skole som en annen stor forfatter, Henrik Ibsen. Han gikk videre på universitetet i Oslo hvor han studerte jus.

 

Vinje gjorde mye for å artikulere forskjellen mellom by og bygdeliv i Norge og var blant de mest sofistikerte eksponentene for norsk nasjonalromantikk. Til tross for dette var han også kjent for sin kritiske skepsis og evne til å alltid se begge sider av en sak. Han var meget politisk aktiv og ble fratatt sin lisens som advokat etter å ha kritisert den norske regjerings utenrikspolitikk.

 

Blant hans mest kjente arbeid finner man Ferdaminni fraa Sumaren, som han ga ut i 1860. Boken skildrer hans opplevelser fra en reise hvor han fulgte kong Charles fra Oslo til Trondheim i anledning hans kroning i Nidarosdomen. I boken kommer det klart frem at Vinje satt langt større pris på møtene med vanlige folk langs ruten, enn møtet med de kongelige.