Norsk Fjellsenter

Norsk Fjellsenter

Det Norske Fjellsenteret er et besøkssenter for nasjonalparkene Jotunheimen, Reinheimen og Breheimen. Fjellsenteret byr på informasjon om nasjonalparkene og turer i fjellene. Man kan også lære om de ulike isbreene i regionen, besøke den arkeologiske utstillingen, se filmer fra området og besøke museumsbutikken og en egen kunstutstilling. Breenes arkeologiske utstilling forteller en spennende historie om ulike utgravinger og funn som er gjort i området etter at isen har smeltet. I butikken som ligger på museet kan man kjøpe både suvenirer og en rekke kart over ulike turer i området. Kunstutstillingen endres årlig og viser i stor grad verker av norske og utenlandske kunstnere som alle har funnet inspirasjon i den formidable naturen man finner her.

 

Hovedutstillingen

Museets hovedutstilling, “Over isen”, vil være åpen til 2018, da museet vil utvide med en langt større utstilling. Dagens utstilling tar i hovedsak for seg den historiske bruken av fjellene og isbreene. Utstillingen forteller en gripende historie om menneskene som bodde her for mange tusen år siden.

 

Samlingen
Den Norske Turistforenings samling fra Claus Helberg utgjør den største delen av samlingene på fjellmuseet. Samlingen består blant annet av arkiver og gjenstander fra den tidligste tiden av fjellturismen i området og den tidlige historien til den Norske Turistforening.

Her finner man gamle patentsøknader, bøker, reiseskildringer fra Jotunheimen og ulike donasjoner gitt til den Norske Turistforeningens gjennom 200 år. I samlingen finner man også også over tusen fotografier fra fjellene og fjellturismen i området. Bildene, som alle er tatt i perioden 1800 fram til 1960, er et flott skue i seg selv. Dagbøker, skisser og fotografier av William Cecil Slingsby er blant de mest verdifulle delene av samlingen. 

 

William Cecil Slingsby

William Cecil Slingsby levde i årene 1849-1929. Han var en engelsk fjellklatrer og utforsker fra Carleton, North Yorkshire. Han ble født i Bell Busk, nær Gargrave, Yorkshire. Slingsby besøkte Norge første gang i 1872 og ble umiddelbart forelsket i landet. Han har blitt kalt oppdageren av de norske fjell og faren til norsk fjellklatring. Anerkjennelsen stammer fra at Slingsby var den første som aktivt drev med fjellklatring i Norge og han var den første til å dokumentere sine turer opp på flere av Norges høyeste fjell. Sammen med en av Norges beste og mest anerkjente fjellklatrere Kristian Bing (1862-1935), regnes han for å ha vært en pioner i utforskningen av Jostedalsbreen, den største isbreen på det europeiske kontinentet.

 

Skagastølstind

Av alle sine toppturer i Norge er det trolig Slingsbys tur opp på “Storen”, eller Store Skagastølstind, på 2.405 meter over havet i 1876, som har gitt han mest oppmerksomhet. Fjellet, som er det tredje høyeste i Norge, ble besteget av Slingsby som førstemann allerede i 1876. Det ble av alle ansett som umulig å klatre, men Slingsby beviste alle feil og klatret fjellet. Han hadde med seg tre andre på turen opp, men briten var den eneste som nådde toppen. De andre klatrerne ga opp på 2.100 meter. Da Slingsby bestemte seg for å krysse keiserpasset 1.500 meter over havet på ski i 1880, ble han ansett som å være mentalt ustabil.

 

Norway: the Northern Playground

Slingsby snakket varmt om Norge hvor enn han var og i løpet av livet skrev han flere bøker om sine opplevelser i den norske fjellheimen. Hans første bok om klatring i Norge “Norway: the Northern Playground”, ble først publisert i 1904 og siden i 1941. En ny utgave ble utgitt i 2003. Den så langt siste utgaven av “Norway: the Northern Playground” ble publisert i mars 2014.

 

Slingsby var æresmedlem i den Norske Turistforening, hadde fem barn, blant annet datteren Eleanor Winthrop Young, en dyktig klatrer og grunnlegger av Pinnacle Club, en klatreforening for kvinner.