Lær om fjell Jotunheimen

Lær om fjell Jotunheimen

Jotunheimen er et fjellområde på omtrent 3.500 km² i det sørlige Norge og er en del av det lange området kjent som De Skandinaviske Fjell. De 29 høyeste fjellene i Norge er alle å finne i Jotunheimen, inkludert det aller høyeste, Galdhøpiggen, som strekker seg hele 2469 meter over havet. Jotunheimen strekker seg mellom grensen av Oppland og Sogn og Fjordane fylke.

 De Skandinaviske fjellene

De Skandinaviske fjellene, eller Scandes som de også kalles, er en fjellkjede som går gjennom den skandinaviske halvøya. De Skandinaviske fjellene blir ofte blandet med de skandinaviske kaledonidene, men de er to helt ulike fjellkjeder. Den vestlige siden av fjellene faller ned i Nordsjøen og Norskehavet og danner det vi kjenner som de norske fjorder, mens i nordøst svinger fjellkjeden gradvis over mot Finland. I nord danner de grensen mellom Norge og Sverige og selv ved Polarsirkelen har man høyder på så mye som 2000 meter. Fjellkjeden berører det nordvestligste Finland og ved dens ende på Nordkapp er det bare mindre høyder igjen.

 

Jotunheimen nasjonalpark

Jotunheimen nasjonalpark ble grunnlagt i 1980 og dekker et område på 1.151 km2. Hurrunganes fjellkjede ligger også innenfor nasjonalparken og er et vakkert skue med sine skarpe tinder som vokter over nasjonalparken. Langs grensen av nasjonalparken finner man Utladalen naturreservat som blant annet dekker Utladalen og fjellet Falketind. Jotunheimen er veldig populær blant turgåere og klatrere og den Norske Turistforeningen har en rekke hytter i området som de besøkende kan benytte seg av. Turistforeningen gjør også en formidabel jobb med å opprettholde en rekke merkede stier i hele nasjonalparken. Følger man stiene kan man trygt besøke flere av de høyeste toppene og alltid ha oversikt over hvor den nærmeste hytta befinner seg.

 

Den ukjente kunstneren

Det kjente maleriet “Gjende” viser en klippe som går ned i sjøen. Ved basen er det et populært gjestgiveri kalt Memurubu. Bildet ble malt av en ukjent kunstner da han var på tur i Gjendesheimen. Maleriet henger i dag i Nasjonalgalleriet og man søker ennå informasjon om hvem den ukjente kunstneren var. Alt man vet er at bilde ble malt rundt 1820 langs en av de mest populære stiene i Jotunheimen.

 

Nasjonal turistvei
For dem som ikke har mulighet til å vandre rundt i den enorme nasjonalparken, kan man oppleve deler av Jotunheimen ved å kjøre den nasjonale turistveien, Sognefjellveien, som går fra Skjolden til Lom. En annen mulighet er å kjøre RV 51 fra Gol til Vågå gjennom det naturskjønne området Valdresflya.

 

Navnets historie

Opprinnelig hadde ikke dette enorme fjellområdet et navn. Det var ikke før 1820 at den norske geologen og fjellklatreren Baltazar Mathias Keilhau, ga fjellkjeden navnet “Jotunfjeldene”, inspirert av det tyske navnet Riesengebirge. Jotunfjeldene ble senere endret til Jotunheimen av dikteren Aasmund Olavsson Vinje i 1862. Han fant inspirasjon til navnet fra norsk mytologi hvor man kan lese om en fjellkjede omtalt som Jötunheimr.

 

De viktigste fjellene

De viktigste fjellområdene i Jotunheimene er ansett for å være Galdhøpiggmassivet, også kalt Ymisfjell, Mørstabbtindan i vest og Hurrungane i sørvest. Samt tindene som ligger mellom Gjende og Bygdin. Disse er også kjent som Gjendealpene. Memurutindmassivet finner vi i øst og i nord ligger Glittertindmassivet i nord.

 

Jotunheimen skoen
Jotunheimen skoen er en skinnsko som ble oppdaget i Jotunheimen i august 2006. Tidlige undersøkelser viste at skoen hadde sin opprinnelse fra rundt 1000 e.Kr., men etterfølgende testing viste at den var minst tre tusen år gammel. Arkeologer anslår nå at skoen ble laget mellom 1800 og 1100 før Kristus. Dette gjør skoen til den eldste artikkelen av klær som noen gang er oppdaget i Skandinavia. Det ble oppdaget sammen med flere piler og en trespade. Ledende arkeologer konkluderte med at de hadde oppdaget et viktig jaktområde.