Glittertind

Glittertind

Glittertind er det nest høyeste fjellet i Norge og strekker seg 2.465 m over havet, inkludert isbreen som ligger på toppen. Uten isbreen er fjellet 2.452 m. Fjellet ligger i Lom kommune, i fjellområdet kjent som Jotunheimen. Glittertind hadde tidligere vært utfordrer til tittelen som det høyeste fjellet i Norge, ettersom tidligere målinger viste at Glittertind, inkludert isbreen, var litt høyere enn Galdhøpiggen på 2.469 meter over havet. I 1917 ble fjellet offisielt målt og det ble da registrert med en høyde av 2.481 meter, men så var det spørsmålet om man skulle telle med isbreen i fjellets fulle høyde. Diskusjonen varte i mange år, men ettersom isbreen smeltet betraktelig, ble det etterhvert avklart av Norges høyeste fjell er og alltid har vært Galdhøpiggen.

Først besteget

Toppen av Glittertind ble besteget for første gang i 1841 av Harald Nicolai Storm Wergeland og Hans Sletten. Harald Nicolai Storm Wergeland var en norsk offiser, politiker og fjellklatrer. Etter å ha nådd graden av general i 1859, tjente han som forsvarsminister i flere perioder mellom 1857 og 1868. Han ble senere tildelt graden av generalløytnant. Wergeland ble født i Bergen som sønn av Ingeborg Bergithe Lassesen Wergeland og hennes mann Gierth Christian Storm. En nevø av prest og politiker Nicolai Wergeland og fetteren til dikteren Henrik Wergeland, den feministiske forfatteren Camilla Collett og militæroffiser Oscar Wergeland. Hans militære karriere ble tidlig pekt ut da han var bosatt hos Camilla Collett og militæroffiser Oscar Wergeland i store deler av barndommen. Rundt 1840 ble Wergeland tildelt arbeidet med å kartlegge en rekke fjellområder i Norge for forsvaret. Hans første oppdrag var å ta for seg fjellkjeden Jotunheimen. Wergeland ble en av de aller første i Norge til å offisielt kartlegge Jotunheimen, inkludert høyder som Galdhøpiggen og Glittertind.

 

Hvordan bestige Glittertind i dag

Glittertind kan i dag bestiges relativt enkelt fra Spiterstulen hytte som ligger på vestsiden av fjellet. Fra hytten har man en klatretur på ca 1.300 meter. Fjellet kan også bestiges fra østsiden, hvor man finner Glitterheim-hytta. Fra Glitterheim er det en relativ bratt tur opp, men den er til gjengjeld bare på 1.000 meter. Siden Glitterheim ligger i nasjonalparken, er det dog en lengre tur da man ikke kan nå hytten med bil. Her må man gå hele veien fra nasjonalparken og opp. Turer opp Glittertind er meget populære og på sommerstid er det kun Galdhøpiggen som bestiges av flere personer. Når man nærmer seg toppen og skal forsere isbreen som kranser toppen bør man være forsiktig. Selv om isbreen er helt uten sprekker, kan den på varme sommerdager være meget glatt og besøkende opplever ofte å bli gjennombløte av smeltevannet som blåser over toppen. Utsikten på toppen er selvsagt fantastisk. Øst og sørøst for Glittertind er det knapt noen andre topper og dermed kan man beskue det meste av de nordlige og østlige delene av Oppland-regionen når man har kommet seg opp på toppen. Alle kjente bilder som er malt fra toppen av Glittertind, er av utsikten fra den østlige flanken som ligger like under toppen.

 

Spiterstulen

Spiterstulen er en gammel fjellgård som nå er en turiststasjon. Den gamle stuen ligger i dalen Visdalen i Lom i Oppland. Spiterstulen ligger 1.100 meter over havet, midt mellom de to høyeste fjellene i Norge, Galdhøpiggen og Glittertind. Det er i dag den største turisthytten i Jotunheimen, og har rundt 230 senger. Hytten kan lett nås med bil og er derfor det mest populære utgangspunktet for turer opp de to majestetiske fjellene. Spiterstulen var opprinnelig en hytte for gjetere, men ble allerede i 1836 utvidet til å ta mot gjester som ville besøke fjellene. I 1881 startet arbeidet med å tilrettelegge for turistnæring. Anlegget har siden blitt utvidet flere ganger.