Galdhøgpiggen

Galdhøgpiggen

Galdhøpiggen er det høyeste fjellet i Norge, Skandinavia og Nord-Europa. Det strekker seg hele på 2.469 meter over havets overflate. Galdhøpiggen ligger i Lom kommune, i Jotunheimen fjellområdet. Galdhøpiggen har sitt navn fra gammelnorsk og er en kombinasjon av ordet høpigg, som betyr pigg eller spike, og det gamle stedsnavnet Galhø, som på sin side stammer fra en gammel vei som gikk mellom Gudbrandsdalen og Sogn og som passerte like under fjellet.

Historie

Geologisk sett tilhører Galdhøpiggen, som de fleste av Sør-Norges fjell, de Skandinaviske fjellene. Fjellet består av stein typen gabbro, en hard, men meget grovkornet stein som finnes i det meste av fjellene i Jotunheimen. Under istiden var hele fjellet gjemt og ettersom isen smeltet fikk det sin nåværende form. Teorien om at den høyeste toppen i Norge holdt seg over isen under istiden, har gjennom årene blitt avvist av en rekke kjente geologer fra hele verden. Det at toppen aldri var dekket av is passer godt med den nåværende floraen i området, men passer ikke overens med dagens kunnskap om istykkelse og isbreer.

 

I mange år visste ikke geologer at Galdhøpiggen faktisk var det høyeste fjellet i Norge. Tittelen som Norges høyeste fjell ble derfor holdt av Snøhetta på Dovre i mange år. Trolig er grunnen til dette at Snøhetta er lang mer synlig. Siden Galdhøpiggen ligger relativt skjult, ble det ikke gjort noen forsøk på å bestige fjellet før i 1844, mens Snøhetta på sin side ble besteget allerede i 1798 som del av en vitenskapelig reise til området. Først i 1844 gjorde geologen og fjellklatreren Baltazar Mathias Keilhau to mislykkede forsøk på å nå toppen av Galdhøpiggen 

 

På sitt tredje og siste forsøk, kom han helt opp til nabotoppen som senere fikk navnet Keilhaus topp. Den ligger 2.355 m over havnivå og er nærmeste toppen til Galdhøpiggen. Etter å ha besteget nesten hele fjellet måtte Keilhau gi tapt grunnet dårlig vær og han fikk aldri oppleve å komme seg helt til topp på det mektige fjellet. Først seks år etter at Keilhau måtte gi opp, kom de første menneskene seg opp til toppen. De tre var bonden Steinar Sulheim, lokal lærer Arnesen og kirkesjefen i Flotten. Etter å ha besteget toppen og registrert høyden fikk Galdhøpiggen tittelen som Norges høyeste fjell i 1952.

 

Tilgang og moderne turisme

Tilgang til toppen av Galdhøpiggen er i dag ikke særlig vanskelig. Fra Juvasshytta, som ligger på 1850 meter, er det bare 5 km opp til toppen. Turen tar ca. tre timer, inkludert de 45 minuttene det tar å krysse Styggebreen, mens turen ned tar ca. to timer. På de fineste dagene på sommerstid kommer så mange som 300 personer seg opp til toppen. Guider er nødvendig for å krysse isbreen, men de er tilgjengelig hver dag hele sommeren.

 

Galdhøpiggen kan også bestiges fra Spiterstulen-hytta som ligger i Visdalen. En teknisk veldig lett, men fortsatt litt anstrengende klatretur på 1300 meter. Denne turen tar ca. fire timer opp og to timer ned. Fra Spiterstulen trenger turgåere ikke å krysse Styggebreen og derfor er det ikke nødvendig med guide. På Juvasshytta er det et alpint skisenter med heis over breen og med en høyde 2200 meter over havet, er det den høyeste alpinbakken i Skandinavia. Galdhøpiggen skisenter er åpent fra juni og hele sommeren, så fremt veien er åpen.

 

Utfordreren

Galdhøpiggen ble tidligere utfordret for tittelen som det høyeste fjellet i Norge av Glittertind, da noen målinger viste at Glittertind var litt høyere, inkludert breen på topp. Denne breen har imidlertid krympet mye de siste årene og Glittertind er nå bare 2.464 meter over havet, inkludert isbreen. Derfor har tvisten blitt avgjort i Galdhøpiggens favør.