Forside

Forside

Nyt utsikten fra Norges høyeste fjell Galdhøpiggen, vandre langs de smale, populære åsene og nyt tradisjonell mat med lang historie.

Jotunheimen er et stort sett uforstyrret fjellområde i Øst-Norge, som dekker et område på rundt 3.500 kvadratkilometer. Fjellkjeden er del av Norges mest populære nasjonalpark og inkluderer landets to høyeste fjell Galdhøpiggen, 2.469 meter over havet, og Glittertind, 2.464 meter over havet. I tillegg finner man flotte fossefall, elver, innsjøer, isbreer og dype, grønne daler. Jotunheimen har den største konsentrasjonen av fjell som alle er høyere enn 2000 meter i hele Nord-Europa. Området innbyr til endeløse turer i vakker natur og et av høydepunktene er stien langs den smale Besseggen-høyden som går fra Memurubu-hytten til Gjendesheim-hytten. Utsikten gjør deg målløs og sørover ser man utover et smaragdfarget Gjendevatnetvann som ligger 984 meter over havet og nordover ligger Bessvatnsjøen hele 1.373 meter over havet. Det er et stykke natur det er vanskelig å beskrive med ord.

 

Aktiviteter

Jotunheimen er den ideelle destinasjonen for alle som liker langrenn, alpint, sykkelturer, fjellklatring og turer i urørt natur. Andre populære aktiviteter i Jotunheimen inkluderer rafting, klatring, grotteturer, fiske og ridning.

 

Jotunheimens far

Det var den norsk forfatter Aasmund Olavsson Vinje, som tilbrakte mye av sin tid i området og hadde hytte i nærheten av Bygdin i Valdres, som ga fjellområdet navnet “Jøtunheimen” i 1862. Ifølge Vinje, var det her Jotuns-trollene hadde sine hjem. Jøtunheimen ble senere Jotunheimen. Jotunheimen har lange, kulinariske tradisjoner og blant de populære lokale råvarene finner man blant annet urter, tørket kjøtt, pølser, ost, syltetøy og brød.

 

Overnatting
Det er mange steder man kan overnatte i Jotunheimen. Her er både hoteller, fjellhytter og uendelig med flotte steder man kan slå opp telt. Den Norske Turistforening har også en rekke hytter i området og flere av dem er åpen og betjent hele året. Jotunheimen er også hjem til Norges høyestliggende turisthytte, Fannaråkhytta. Hytta, som har sengeplass til 32 personer, er driftet av Den Norske Turistforening og ligger hele 2.068 meter over havet. Her er har man en vanvittig utsikt over hele området. Hytten er stengt på vinterstid, men er åpen for besøkende i perioden juni til september. Andre kjente hytter fra Den Norske Turistforening er Fondsbu-hytta som ligger sørvest i Jotunheimen på den gamle Eidsbugarden like ved Bygdin. Fondsbu er for mange kjent via tv-serien “Fjellfolk” som gikk på NRK tv. Glitterheim-hytta ligger 1.400 meter over havet og er det perfekte utgangspunktet for turer opp Glittertinden, Nautgardstinden, Memurutinden og Trollsteineggje.

 

Før du legger ut på tur i Jotunheimen
Før du gjør som mange tusen andre og legger ut på tur i Jotunheimen, bør du kontakte Den Norske Turistforening og/eller Norsk Fjellsenter. De kan hjelpe deg med oversikt over de ulike hyttene i området og gode råd for turen. Blant annet kan de hjelpe med kart over de ulike turstiene og informasjon om guidede turer i området. Flere av toppene her har isbreer og skal man begi seg opp på dem, bør man sikre at man har hjelp fra de lokale ekspertene.

 

Ti tips til turen

  • Planlegg reisen din og informer andre om ruten du har tenkt å vandre
  • Tilpass de planlagte rutene etter egen erfaring og værforhold
  • Vær oppmerksom på været og evt. advarsler om snø. Været i Jotunheimen snur raskt og er ofte brutalt
  • Vær forberedt på dårlig vær og kulde, selv på korte turer
  • Ta med nødvendig utstyr slik at du kan holde deg selv trygg og hjelpe andre om nødvendig
  • Velg sikre, kjente ruter
  • Bruk kart og et kompass. Sørg for at du alltid vet hvor du befinner deg
  • Husk at det er ingen skam å snu
  • Sørg for nok mat og spar energi
  • Søk ly om nødvendig