Fjellklatring i Jotunheimen

Fjellklatring i Jotunheimen

Jotunheimen er det høyeste og uten tvil det mest berømte fjellområdet i Skandinavia. Ifølge gammel norsk mytologi bodde gudene i Åsgard, menneskene i Midgard og de slemme kjempene i Jotunheimen. De høyeste fjellene i Jotunheimen ligger i den østlige delen og har høyder på nesten 2500 meter. Selv om fjellene i Jotunheimen ikke er så høye i forhold til de i Alpene, er høydeforskjellen fra dalen til toppene betydelig da dalen ligger på mellom 400 og 1400 meter over havet. Selv om Skandinavias høyeste fjell, Galdhøpiggen og Glittertind, er å finne i østlige Jotunheimen, er både Hurrungane og Smørstabbtindane i den vestlige delen like flotte å klatre.

Isbreer

Jotunheimen har mange isbreer, de største av dem finnes i det vestlige området, som har flere fjell som ikke kan nås uten å krysse en, eller flere isbreer. Det finnes gode muligheter for lokale guider som kan hjelpe en over isbreene.

 

Gjende og Bygdin

Jotunheimen har mye å tilby klatrere. Selv om Skandinavias høyeste fjell, Galdhøpiggen og Glittertind, finnes i østlige Jotunheimen, er både Hurrungane og Smørstabbtindane i den vestlige delen vel så egnet for klatring av ulik vanskelighetsgrad. Området byr på en rekke flotte ruter og på det meste må man forsere hele 15 overheng, noe som vil sette selv en erfaren klatrer på prøve. Den beste fjellkvaliteten er å finne på toppene mellom Gjende og Bygdin.

 

Bortsett fra de mest populære rutene i Hurrungane er mange av rutene i Jotunheimen knapt beskrevet. Dermed innbyr Jotunheimen på en rekke turer for de oppdagelsesglade som liker ukjente, krevende ruter. De fleste rutene i Jotunheimen er vanligvis vesentlig mindre frekventerte enn de mest populære områdene i Alpene. Ulempen med klatring i Jotunheimen er det ustabile klimaet, da spesielt på Hurrungane, som har noe av det verste været i området. Alle som har planer om å klatre her bør derfor legge inn godt med tid.

 

Mobiltelefondekning i fjellet er ikke veldig pålitelig. Redningsoperasjoner er organisert av politiet som koordinerer med Røde Kors og lokale alpine redningsgrupper. Det er derfor anbefalt at alle har med seg walkie talkie og GPS med pingsignal.

 

Historie

Tidligste besøkende til Jotunheimen var reinsdyrjegere og botanikere. Imidlertid kan Jotunheimens alpine historie spores tilbake til Chr. Boecks og B.M. Kailhaus som klatret fjellene her tilbake i 1820. H.N.S. Wergeland gjorde den første vellykkede bestigningen av Glittertind i 1842. Første vellykkede bestigningen av Galdhøpiggen ble gjort i 1850 av Steinar Sulheim.

 

William Cecil Slingsby of Yorkshire gjorde totalt 15 turer til Norge mellom 1872 og første verdenskrig. Hans første bestigning var av Store Skagastølstind 21.7.1876. Turen gikk over Slingsbybreen og blir av mange betraktet som starten på norsk fjellklatring. Innen 15 år ble de fleste fjellene i Hurrungane besteget, hovedsakelig av danske Carl Hall. De mest kjente norske klatrerne på denne tiden var Matias Soggemoen, Johannes Vigdal og Ola Berge.

 

Sesongen
Tradisjonelt starter sommersesongen for klatring i juli. Med unntak av juni og juli har temperaturer en tendens til å holde seg under frysepunktet. Til tross for at juli er den varmeste måneden, er den også ofte våt, så juni og august er månedene med best vær. Vinterklatring er ekstremt vanskelig da værforholdene varierer enormt og flere av isbreene er meget vanskelig å krysse.

 

Vinterklatring er på sitt beste om våren. På denne årstiden kan man bestige flere av toppene i øst. På denne årstiden kan været i perioder være meget stabilt, men det er ingen garanti. Faren på denne tiden er dog laviner og steinfall. Det anbefales derfor ikke at man klatrer på denne tiden uten å forhøre seg med de lokale klatrerne. Værvarsel for Jotunheimen oppdateres flere ganger daglig av Norsk Meteorologisk institutt.