Fanaråken Opp

Fanaråken Opp

Motbakkeløpet Fanaråken Opp ble første gang arrangert i 2002. Siden har det populære løpet blitt arrangert hvert år og antall deltakere øker nesten hvert år. Fanaråken Opp starter 868 meter over havet ved Turtagrø Hotel. Derfra går turen 8,4 km opp fjellet før målgang på 2.068 meter over havet. Målgang er på Fanaråken ved nord-Europas høyest beliggende turisthytte. Alt i alt er det en høydeforskjell på hele 1.200 meter og løpet har flere ganger vært en del av Norgescupen i motbakkeløp. Fanaråken opp arrangeres i samarbeid med Aktiv mot kreft og hele overskuddet går uavkortet til kreftsaken. Med hjelp av gode sponsorer gir Fanaråken opp hvert år 5000 kr + 25 kroner pr. deltaker til den gode saken.

Løypen

Løypen er målt med presisjon og måler nøyaktig 8,4 km. De første 900 meter av løypen er belagt med asfalt og man går i en fin slakk stigning slik at man får en relativ rolig start. I det deltakerne kommer opp til Sognefjellsvegen, går man over på grus innover mot neste mellomstasjon som ligger på Helgedalen. Etter drikkestasjonen bærer det til fjells og de neste fem kilometerne har en stigning på nesten 200 meter per kilometer. Det er her man virkelig begynner å kjenne hardkjøret. I det man passerer 4 kilometersmerket er man allerede over 1.000 meter over havet. Løypen ble i 2013 betydelig utbedret med hjelp av sherpaer fra Nepal.

 

De ulike klassene

Deltakere på Fanaråken opp kan melde seg på både mosjonsklassen, som går uten tidtaking, og i konkurranseklassen, som er med tidtaking. Prisen på deltagelse varierer fra 150 kroner til 350 kroner. Alle som melder seg på og betaler avgift før 17. Mai vil kunne delta til redusert pris.

 

Mosjon 1550

Mosjon 1550 er et eget løp som arrangeres samme dag som hovedløpet på Fanaråken. Mosjon 1550 er et tilbud fra arrangøren til alle som føler Fanaråken opp blir litt for krevende. Dette løpet startar i Turtagrø, før turen går videre opp mot Fanaråken og over målstreken som ligger på 1.600 meter over havet. Alle deltakere er med i trekningen av flotte premier og man kan også vinne gratis deltakelse på andre bakkeløp i regionen. Man trenger ikke melde seg på Mosjon 1550. Løpet er åpent for alle og man kan registrere seg ved startporten.

 

Krav til deltakerne

Alle deltakere på Fanaråken opp er pliktig å stille med sekk på ryggen. Sekken skal veie minimum to kilo inkludert vekten av sekken selv. Deltakerne som stiller i klassen med tidtaking må selv sørge for å ha med seg vann og mat for veien opp og ned. Ved målgang blir alle sekker kontrollert for riktig vekt. Om en deltaker går i mål med en sekk som blir funnet å veie mindre enn to kilo, vil det bli lagt til tre minutter på slutttiden. Dersom sekken ved målgang veier mindre en 1,5 kilo vil vedkommende bli diskvalifisert. Grunnet de oppdateringer som er gjort til løypen er det ikke lov å stille til start med sko som har pigger under.

 

Passer for alle
Fanaråken opp er et flott bakkeløp som passer for de aller fleste, uansett kondisjon. Det viktigste er å delta og de fleste deltakerne deltar mer for turens del enn best mulig tid. På vei opp til Fanaråken er det lagt inn fire drikkestasjoner og ved alle blir det selvsagt servert saft fra Lerum. På stasjon to og fire er det i tillegg lett servering for dem som ønsker det. Etter oppgraderingen som ble gjort i 2013 er hele løypen opp til toppen av en slik bredde og kvalitet at både de med og uten tidtaking kan bevege seg i løypen på samme tid.