Eidsbugarden

Eidsbugarden

Eidsbugarden er et turistanlegg som ligger ved den vestlige enden av Bygdin i enden av fjellkjeden Jotunheimen helt sørøst i Jotunheim. Gården ligger like i utkanten av Jotunheimen nasjonalpark i Oppland fylke. I 1959 ble det satt opp et minnesmerke på Eidsbugarden av den norske dikteren Aasmund Olavsson Vinje, som i mange år av sitt liv hadde en privat hytte på Eidsbugarden. Venner og tilhengere av den gamle dikteren jobbet i mange år med å opprette minnet som en takk til hans enorme bidrag til forståelse av norsk natur og styrking av norsk nasjonalidentitet.

Eidsbugarden i moderne tid

I dag er Eidsbugarden et ganske stort fjellanlegg med et hotell som ble bygd i 1909 og en ny restaurant som ble lagt til i 2006. I tillegg har den Norske Turistforening en egen hytte på anlegget som i dag kan betjene mer enn 150 personer. Som del av anlegget har de de siste 40 årene også blitt satt opp mer enn 160 hytter som alle er privateide. Langs Bygdin-innsjøen finner man flere turisthytter. På vestsiden av innsjøen ligger Eidsbugarden, mens man på nordsiden finner Torfinnsbu og på østsiden ligger Bygdin turisthytte. Om sommeren blir disse hyttene besøkt av mange hundre personer på jakt etter flotte fjellturer og enormt gode fiskemuligheter. På vinterstid kommer turistene for å nyte lange dager på ski og snøscooter. Den første helgen i august hvert år arrangeres Vinjerock-festivalen på Eidsbugarden. Gjennom årene har store artister som Dumdum Boys, Thomas Dybdahl og Ken Hensley spilt på festivalen.

 

Bygdin-innsjøen

Bygdin er en stor innsjø som ligger ved foten av fjellkjeden Jotunheimen. Bygdin er regulert og det normale nivået til innsjøen ligger mellom 1.048 og 1.057 meter over havet. Den dekker et areal på 46 km². Innsjøen er over 25 km lang, men er meget smal. På det meste er dybden på hele 215 m.

 

Nasjonalparken

Jotunheimen nasjonalpark er en av Norges vakreste og mest besøkte nasjonalparker. Området er anerkjent som et av landets fremste tur- og fiskeområder. Nasjonalparken dekker 1.151 km² og utgjør med det den største delen av området Jotunheimen. Nasjonalparken er også et yndet område for alle som liker toppturer. I parken finner man ikke mindre enn 250 topper som alle strekker seg over 1900 meter over havet, inkludert Nord-Europas to høyeste fjell, Galdhøpiggen på 2.469 meter, og Glittertind på 2.465 meter. Nasjonalparken dekker det meste av fjellområdet Jotunheimen, inkludert Hurrungane, mens Utladalen og omgivelsene rundt ligger innenfor Utladalen landskapsvernområde, selv om de i stor grad grenser mot nasjonalparken. Geografisk ligger området både i Oppland og Sogn og Fjordane fylke. Geologisk er Jotunheimen det man omtaler som en prekambrisk provins. Isbreer har skåret ut de harde Gabbrofjellene i Jotunheimen og etterlater mange daler og majestetiske topper som strekker seg helt til Nordkapp.

 

Dyrelivet i området rundt Eidsbugarden

Dyrelivet i området er fantastisk og på en helt vanlig dag kan man være heldige å oppleve både reinsdyr, elg, hjort, røyskatt og jerv. De fleste innsjøer og elver har en god bestand av flott ørret.

Jotunheimen har vært brukt som jaktmark i flere tusen år og det er funnet rester av jaktleire som stammer fra steinalderen. Gjenstander som er funnet strekker seg gjennom både stein-, bronse-, og jernalder. Det er også funnet rester av en gammel handelsvei som trolig ble brukt av innbyggerne i Lom-traktene. Veien strekker seg over Sognefjellet og ga befolkningen nord for Gudbrandsdalen tilgang til handelsstanden i Bergen. Store vogner med ulike gårdsprodukter ble dratt over fjellet og solgt i Bergen, før man returnerte med viktige produkter som salt, jern, lut og lutefisk.

 

Eidsbugarden og området rundt er i dag et av de mest besøkte friluftsområdene i Norge og her er det fullt liv året rundt.